Sušení je tradiční způsob konzervování datlí. Datle jsou chutné samotné, využít je ale můžete i při pečení nebo přípravě dezertů. Jedná se o druh ovoce výrazně sladké chuti...
Sušení je tradiční způsob konzervování datlí. Datle jsou chutné samotné, využít je ale můžete i při pečení nebo přípravě dezertů. Jedná se o druh ovoce výrazně sladké chuti...
Sušení je tradiční způsob konzervování datlí. Datle jsou chutné samotné, využít je ale můžete i při pečení nebo přípravě dezertů. Jedná se o druh ovoce výrazně sladké chuti.
Využití:
cukroví - rozmixované datle do pasty smíchejte s drcenými ořechy, strouhaným kokosem a třeba troškou kakaa, vzniklou směs uválejte do kuliček
datle lze přidat i do sladkých kaší nebo do kuskusu nasladko
marmeláda - 250 g datlí namočte do 200 ml horké vody, nechte 2 hodiny odstát, poté vše rozmixujte dohladka a máte rychle připravenou a exotickou marmeládu
sladké pečivo - nahrubo nasekané datle můžete dát před pečením do těsta a ozvláštnit tak třeba klasický recept na banánový chléb nebo jakékoli jiné sladké pečivo
raw dorty - rozmixované datle jsou díky své lepkavé a tuhé konzistenci často využívány jako základy pro nepečené dorty
sladké knedlíky - zkuste pro jednou naplnit knedlíky sušenými datlemi, výsledek bude výborný
domácí müsli - datle se mohou stát i součástí vašeho doma připraveného müsli či pečených müsli tyčinek
saláty - nejen v ovocných salátech, ale i jemně nasekané a v malém množství udělají datle v zeleninovém salátu zajímavou exotickou chuť
datle v čokoládě - datle namáčejte v rozpuštěné čokoládě, pokládejte na plech a nechte ztvrdnout
smoothie - namáčené datle je i snadné rozmixovat s dalšími ingrediencemi do hladkého koktejlu
Datlovník pravý plodí tmavě hnědé oválně plody, které nazýváme datle. K domestikaci této rostliny došlo už v období mezi 3. a 4. tisíciletím. Pochází z oblasti Mezopotámie a díky člověku se dnes pěstuje od severní Afriky přes Blízký východ až po pravý břeh řeky Indu. Zde jsou datle významnou součástí místní kuchyně. Často se pečou na másle nebo se lisují do bochníku s názvem "adšu".
Díky sušení se u datlí výrazně zlepšuje jejich trvanlivost. Některým strávníkům ale přijdou sušené datle příliš tuhé, v takovém případě je vhodné ještě před konzumací namočit datle do vody nebo mléka. Datle mají silnou sladkou chuť, která může být náhražkou jiných sladkostí nejen u dětí.
Složení:
Datle sušené. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.